Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

Η δύναμη της επιθυμίας





Ένας αυτοκράτορας έβγαινε για την πρωινή του βόλτα, όταν συνάντησε έναν ζητιάνο. Ρώτησε τον ζητιάνο: «Τι θέλεις;»
Ο ζητιάνος γέλασε και είπε: «Με ρωτάς, λες και μπορείς να ικανοποιήσεις την επιθυμία μου!»
Ο αυτοκράτορας προσβλήθηκε: «Φυσικά και μπορώ να εκπληρώσω την επιθυμία σου. Δεν έχεις παρά να μου πεις!»
Και ο ζητιάνος είπε: «Σκέψου δυο φορές προτού υποσχεθείς οτιδήποτε». Ο ζητιάνος δεν ήταν ένας συνηθισμένος ζητιάνος, ήταν ο διδάσκαλος του αυτοκράτορα στην προηγούμενη ζωή του. Είχε υποσχεθεί σ’ εκείνη τη ζωή: «Θα έρθω και θα προσπαθήσω να σε ξυπνήσω στην επόμενη ζωή σου. Έχασες αυτήν τη ζωή σου, αλλά θα έρθω ξανά».
Αλλά ο αυτοκράτορας είχε ξεχάσει ολότελα – ποιος θυμάται τις προηγούμενες ζωές; Γι αυτό επέμεινε: «Θα κάνω ότι μου ζητήσεις. Είμαι ένας αυτοκράτορας πολύ δυνατός, τι είναι αυτό που μπορείς να επιθυμήσεις, που δεν μπορώ να στο δώσω;»
Ο ζητιάνος είπε: «Είναι μια πολύ απλή επιθυμία. Βλέπεις αυτό το κουτί για τα λεφτά που κρατάω; Μπορείς να το γεμίσεις με κάτι;»
Ο αυτοκράτορας είπε: «Φυσικά! Φώναξε έναν από τους βεζίρηδες και του είπε: «Γέμισε το κουτί αυτού εδώ του ζητιάνου με λεφτά». Ο βεζίρης πήγε, πήρε μερικά λεφτά, τα έριξε στο κουτί του ζητιάνου, αλλά αμέσως εξαφανίστηκαν. Έριξε κι άλλα κι άλλα, αλλά τη στιγμή που τα έριχνε μέσα, αυτά εξαφανίζονταν. Και το κουτί έμενε συνέχεια αδειανό.
Μαζεύτηκε ολόκληρο το παλάτι. Σε λίγο η φήμη έγινε γνωστή σε όλη την πρωτεύουσα και ένα μεγάλο πλήθος συγκεντρώθηκε. Διακυβευόταν το κύρος του αυτοκράτορα. Είπε στους βεζίρηδές του: «Αν είναι να χαθεί ολόκληρο το βασίλειο, είμαι έτοιμος να το χάσω, μα δεν μπορώ να νικηθώ απ’ αυτόν τον ζητιάνο».
Διαμάντια και πέρλες και σμαράγδια, τα θησαυροφυλάκια του αυτοκράτορα άδειασαν. Το κουτί του ζητιάνου φαινόταν να είναι απύθμενο. Ότι έπεφτε μέσα – οτιδήποτε – αμέσως εξαφανιζόταν και έπαυε να υπάρχει. Τελικά ήρθε το απόγευμα και ο κόσμος συνέχιζε να στέκεται εκεί αμίλητος. Ο αυτοκράτορας έπεσε στα πόδια του ζητιάνου και παραδέχτηκε την ήττα του. Είπε: «Πες μου μόνο ένα πράγμα. Νίκησες – αλλά προτού φύγεις, απλά ικανοποίησε την περιέργειά μου. Από τι είναι φτιαγμένο το κουτί σου;»

Ο ζητιάνος γέλασε και είπε: «Είναι φτιαγμένο από το ανθρώπινο μυαλό. Δεν υπάρχει μυστικό. Απλά είναι φτιαγμένο από την ανθρώπινη επιθυμία!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου